Božansko Milosrđe u Božjoj Volji - 1.dio

 



Povezanost Božje Volje i Božjeg Milosrđa
Sveti životi Luise Piccarrete i svete Faustine

Serijom članaka "Božansko Milosrđe u Božjoj Volji" istražujemo povezanost Božje Volje, kako je opisano u životu i djelima Luise Piccarrete, te Božanskog Milosrđa, koje je prezentirano u djelima svete Faustine. Luisa Piccarreta, rođena je u nedjelju Božanskog Milosrđa, doživjela je neobična mistična iskustva i stanja, dok je sveta Faustina primila poruke o Božjem Milosrđu i molitvi krunice Božanskog Milosrđa.

Božja Volja
Luisa Piccarreta rođena je 23. travnja 1865., na nedjelju nakon Uskrsa (Nedjelja Božanskog milosrđa), u Coratu, Bari, od oca Nicole Vitaa i majke Rose Tarantino, koji su imali pet kćeri: Mariju, Rachele, Filomenu, Luisu i Angelu. Nekoliko sati nakon Luisinog rođenja, njen ju je otac umotao u deku i odnio u župnu crkvu na krštenje. Njena majka nije osjetila trudove,  porod je bio bezbolan.

Božansko Milosrđe
Dnevnik svete Faustine - 299. Želim da prva nedjelja nakon Uskrsa bude svetkovina Milosrđa.

+++

Božja Volja
Luisa, prihvativši ulogu žrtve, došla je do iznimno čudnog stanja: svako se jutro zatekla potpuno ukočena, nepomična, stisnuta u krevetu, a nitko ju nije mogao pomaknuti zbog njezine težine, kao da je bila veliki komad olova; niti su mogli istegnuti njezine udove, podići joj ruke ili pomaknuti glavu ili noge jer su bili čvrsto ukočeni, nitko nije mogao ispraviti njezino tijelo, koje je postalo tvrdo kao kamen. Njezini maleni udovi postajali su toliko teški da je nitko nije mogao podići. U ovom stanju sličnom smrti, Luisa je bila potpuno paralizirana, ali je bila pri svijesti i trpjela užasne bolove. Kao što znamo, bila je potrebna prisutnost svećenika koji ju je blagoslovio križem na njenim dlanovima i u isto vrijeme izgovarao molitvu Trisagion bizantske liturgije: "Sveti Bože, Sveti Jaki Bože, Sveti Besmrtni, smiluj nam se." To je otklonilo onu mrtvačku ukočenost i tada se Luisino tijelo opustilo i postalo pokretljivo, a njezina sestra ju je lako mogla podići i bez napora postaviti u njezinu uobičajenu i jedinu poziciju - u sjedećem položaju na njezinom malenom krevetu.

Božansko Milosrđe
Dnevnik svete Faustine - 476. 

Ova će molitva ublažiti moj gnjev. Molit ćeš  devet dana krunicu na sljedeći način: Prvo, Očenaš, Zdravo Marijo i Vjerovanje. Zatim na zrncima Očenaša, izrecitiraj sljedeće riječi: "Vječni Oče, prikazujem ti Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo tvoga preljubljenog Sina, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za naše grijehe i grijehe cijeloga svijeta." Na zrncima Zdravomarije, moli sljedeće riječi: "Po njegovoj pregorkoj muci smiluj se nama i cijelome svijetu." Na kraju, tri puta ponovi ove riječi: "Sveti Bože, Sveti Jaki Bože, Sveti Besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelome svijetu."