Život u Božjoj Volji nadilazi patnju

 

Ne brinite ako vaše patnje počnu nestajati.

Isus je rekao Luisi: "Kćeri moja, sve što se događa oko i unutar duše - gorčine, užici, protuslovlja, smrti, uskraćivanja, zadovoljstva i druge stvari - nisu ništa drugo doli moje neprestano djelovanje kako bi se moja Volja ispunila i ostvarila u njoj. Kada to postignem, sve je učinjeno, i stoga sve donosi duši mir. Čini se da čak i patnja želi pobjeći od nje, vidjevši da je Božja Volja veća od nje i da u njoj zauzima mjesto svega, nadilazeći sve" (Sv.11., 20. rujna 1913.).

Ukratko, patnja može nestati, djelomično, jer dođete do točke gdje više ne smatrate patnju negativnim iskustvom. Ona zaista postaje pažljivo odabrani dar od Boga, razlog za slavlje. Možda nestaje, djelomično, jer više se ne usredotočujete na samu patnju, nego na dobro koje proizlazi iz patnje. Međutim, ova poruka ide dalje od toga. Isus je rekao Luisi da patnja nestaje jer život u Božanskoj Volji nadilazi patnju. Dosezanje točke gdje žrtvujete svoju volju u svakom trenutku Božanskoj Volji zamjenjuje sve i nadilazi sve. "Kada duša dosegne ovu točku korištenja svega kako bi mi dopustila oblikovanje moje Volje, tada je pripremam za Nebo" (Sv. 11., 20. rujna 1913.). Kako je Isus objasnio Luisi: "Njezin život je više na Nebu nego na zemlji. To je plod koji moja Volja proizvodi – unaprijed je proslavlja" (Sv.8., 3. svibnja 1908.).

Primijetite u odlomku da Isus ne razlikuje, već miješa "gorčine, užitke, protuslovlja, smrti, uskraćenja, zadovoljstva." Sve dolazi od Boga, stoga su sve to dragocjeni darovi. Isus nastavlja govoriti Luisi: "Prava i čvrsta svetost sastoji se u prihvaćanju svega što joj se može dogoditi ili što može činiti, čak i najnevažnije stvari, kao posebnosti božanske ljubavi." Ako je uživanje, Isus "je voli do te mjere da joj daje užitak čak i u materijalnim stvarima." Ako je to patnja, to je posebnost ljubavi koju Isus stvara „kako bi je učinio sličnom sebi u samozatajnosti, dajući joj sam novčić koji ona može ponuditi Njemu". Isus nastavlja: "Posebnost božanske ljubavi ako je ponižena, ako je uzvišena, ako je zdrava, ako je bolesna, ako je siromašna ili bogata. Posebnost ljubavi njezino disanje, vid, govor - sve, sve; i baš kao što mora prihvatiti sve - sve kao posebnost božanske ljubavi, mora sve vratiti Bogu kao svoju posebnu ljubav. Dakle, ona mora primiti val Božje ljubavi i dati Bogu val svoje ljubavi. Ah, kakva je to posvećujuća kupelj ovaj val ljubavi! Pročišćava je, posvećuje, poboljšava bez da ona to shvaća; to je život više nebeski nego zemaljski(Sv.7., 5. siječnja 1907.)

Sve, uključujući i patnju, dragocjen je dar od Boga koji vas voli. Međutim, čak i patnja nestaje za dušu u beskrajnosti življenja u Božjoj Volji.