Obožavanje Božjih osobina i odluka u patnji

 



Isus je poučio Luisu da se ispravan, pobjednički stav prema patnji sastoji od tri koraka:

1. mirenje, predanje i prihvaćanje Božje Volje u patnji

2. zahvalnost za patnju

3. obožavanje Božjih osobina i odluka u patnji.

Pozvani smo u tišini patnje obožavati Božje odluke za nas. One su uvijek dobre za nas i bližnje, neovisno o našim osjećajima. Mi to činimo kad ostajemo vjerni Bogu usred patnje i nastojimo sačuvati mir. Tako ušutkavamo um koji odmah traži uzroke i posljedice patnje. Dovoljno je reći: To je Božji dar za mene! To je Božja Volja za mene!

Darovatelj, Bog je naš veliki ljubitelj. Na svakom daru, a osobito na daru patnje, utisnut je njegov poljubac, križ i strjelica koja otvara Nebo.

Nastavljamo razmatrati priču-model o tome kako se Mary opekla. U konkretnoj situaciji, ona je odmah znala DA NIJE DOBRO prepustiti se mislima koje kopaju ranu, odbacuju patnju i pitaju:

"Zašto ovo? Je li to mala, čistilišna kazna za prošli grijeh? Je li Bog ljut na mene?"

Mary je već mnogo puta iskusila DA JE DOBRO odmah patnju prihvatiti kao žrtvu koja je vrijedna u Božjim očima. Ona je to učinila riječima:

"Isuse, ovom svojom malom patnjom zacjeljujem bar neku od tvojih velikih rana koje si dobio kad su te vojnici bičevali.

S ljubavlju prihvaćam, zahvaljujem!  

Obožavam Tvoju Volju koja poznaje sve blagoslove koji dolaze po ovoj boli!

Oče moj, vjerujem Ti!

Ljubim Te!"

Tako je naša Mary zaobišla uobičajenu, ljudsku reakciju kukanja, ljutnje, i ušla u Božju milost koja u čovjeku časti Boga iznad svega. Slavila je njegovu mudrost, svetost, iskazano povjerenje i želju da ga proslavi baš u toj patnji.

Bog ima najbolji plan za nas i glupo je pitati ga zašto nam daje križ u određeno vrijeme.

Umjesto toga, pobijedimo na terenu patnje, i slavimo Božju mudrost koja je predivna u svim djelima svojim. Tako ispunjavamo Prvu zapovijed dajući Bogu čast u svemu i iznad svega. Tada patnja ne ruši naše dostojanstvo, nego ga posvećuje i čini nas nalik dragom Isusu.