POSVETA BENEDIKTINSKIH OBLATA BOŽJOJ VOLJI


Najdraža braćo i sestre u Kristu i u Božjoj Volji,

Mir Kristov!

Majka Gabrielle Marie i ja smo zahvalni Bogu i Blaženoj Djevici Mariji da su mnogi od vas iskazali gorući interes za našom karizmom kao članovi oblata. Zato bismo htjeli pojasniti što mi osjećamo da znači biti benediktinskim oblatom Božje Volje.

Prva stvar koju bismo rekli jest da je naša zajednica malena. Mi jesmo i uvijek ćemo nastojati biti jedna mala obitelj, bez obzira na broj. Naš je uzor Sveta Nazaretska Obitelj. Sveta Obitelj je bila vrlo skrivena i vrlo jednostavna. Nisu imali ogromne apostolate širom svijeta. Nego, živjeli su svakodnevicu s izvanrednom ljubavlju: božanskom ljubavlju.

Volim zamisliti Mariju kako šiva uz ognjište dok se Sveti Josip igra s Djetetom Isusom na podu. Zamišljam, također, susjede koji su vjerojatno voljeli posjećivati njihovu kuću i okusiti Marijin domaći kruh. Sumnjam da su susjedi znali da je dijete koje se igra na podu bilo Utjelovljena Božja Riječ. Siguran sam da su znali da u tome svetom mjestu biva začuđujuća ljubav i mir.

Izgleda nam da u svijetu postoji širok raspon zajednica oblata. Neke su vrlo organizirane i imaju sofisticirane programe formacije. Druge su malo labavije, puno manje strukturirane, privatne, skrivene i osobne u naravi. One su, u jednoj riječi: MALENE. Benediktinski oblati od  Božje Volje su više kao ovaj drugi tip. U tom smislu, naša oblacija  (op.prev. posveta, posvećivanje) je vrlo slična jednostavnom posvećenju. Mnogi od vas su upoznati sa Potpunom Posvetom Blaženoj Djevici Mariji sv. Ljudevita Montfortskog (op.prev. Posveta Isusu po Marijinim rukama). Dok je ova posveta snažna, ozbiljna i čak mijenja živote, ona je također i skrivena i jednostavna, i može ju se učiniti privatno bez da itko znade.

Glavna stvar koju oblat treba jest goruća želja i odluka da živi u Presvetoj Božjoj Volji na zemlji kao i na nebu. S tim ciljem trebaju živjeti vjerni katolički život, što bi uključivalo:

 

       Misa nedjeljom i obveznim svetkovinama (dnevna sveta Misa ako je moguće)

       redovita ispovijed (ako je moguće mjesečno)

       vjerna i u ljubavi poslušnost Svetoj Majci Crkvi u svim pitanjima vjere i morala

       molitveno razmatranje i proučavanje Katekizma Katoličke Crkve i Svetog pisma

       Poštovanje i sinovska poslušnost Papi, biskupima i pastirima

Također, trebali bi:

 

       Čitati spise službenice Božje Luise Piccarrete o Božanskoj Volji barem pola sata dnevno (iznimke od ovoga bi trebale biti samo kada su apsolutno nužne)

       Moliti krunicu svakodnevno

       Sudjelovati kad je god moguće pri Euharistijskom klanjanju

       Gajiti goruću pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i svetom Josipu kao i prema sv. Benediktu, sv. Skolastici, sv. Hanibalu di Francia i službenici Božjoj Luisi Piccarreti

       Učiti o benediktinskom životu, posebno o Svetom Pravilu

       BITI MALENI!

Naposljetku, imamo nekoliko sugestija:


       Od pomoći je imati neko vodstvo kada se čita spise o Božanskoj Volji, bilo od svećenika koji čita o Božjoj Volji ili je prema njima otvoren, ili pak nekoga sa teološkom naobrazbom. Imajmo na umu da su ovo mistični spisi i mora ih se uvijek interpretirati u svjetlu nasljedovane vjere (nauka vjere) i sve interpretacije koje ne bi bile u skladu s tim treba izbjegavati! Benediktinci od Božje Volje ne ističu nikakvo posebno teološko tumačenje spisa o Božjoj Volji. Umjesto toga, inzistiramo jedino na činjenici da interpretacije moraju biti solidne i autentično katoličke.

       Kako je to Sv. Franjo sročio: „Uvijek navješćujte, a ako je potrebno, i riječima!” Koncentrirajte se na život u Božjoj Volji i ostavite poučavanje onima koji su ispravno osposobljeni i na to od Boga pozvani.

       Budite ponizni i ljubite, pogotovo one koji, poput vas, nastoje živjeti u Božjoj presvetoj Volji na zemlji kako je i na nebu.

 

Tako, s ovim smjernicama na umu, želite li se posvetiti kao oblati Benediktinaca od Božje Volje, sve što zahtijevamo jest da vjerno živite gore spomenute prakse.

Tada, kada se budete osjećali spremnima, pročitajte i potpišite posvetu za oblate koja je uključena na dnu ovog pisma pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Svake godine na isti datum treba obnoviti svoje posvećenje. Predlažemo također da nosite blagoslovljeni benediktinski križ kao znak svog posvećenja. Ne mora biti vidljiv, no može ako tako preferirate.

Koliko god jednostavno zvučalo, ovo je ono što znači biti oblatom Benediktinaca od Božje Volje. Iako nikome ne možemo ponuditi razvijeni program formacije ili formalnu kanonsku vezu s našom zajednicom, možemo radosno podijeliti dar naše karizme sa svima onima koji bi se s nama htjeli duhovno sjediniti. Možemo moliti zajedno s vama i za vas da svi živimo dublje u Presvetoj Božjoj Volji, i da se Kraljevstvo Božje Volje brzo ostvari, dođe, u svojoj punini na zemlji, baš kao što je na nebu!

U jedinstvu s mojim biskupom, šaljem svoj svećenički blagoslov svima koji vjerno žive ovo malo posvećenje.

Povjeravamo ovo pismo Srcima Isusa i Marije pozivajući ih da s njime čine što bi željeli.

 

S ljubavlju,

Otac Elijah John Joseph od Gospe Guadalupske

Posvetu benediktinskih oblata Božjoj Volji možete preuzeti ovdje.