Kako Bogu dati savršenu i beskrajnu slavu?

Prije nego li je dar Božje Volje dan Luisi ljudi su imali dvije mogućnosti: činiti Božju Volju ili svoju. Sad imamo treću mogućnost: živjeti u Božjoj Volji. Važno je razumjeti razlike između ovo troje. 

 Ovaj dječak pokušava činiti po Božjoj Volji, ali nema dar života u njoj. Božja Volja je u njemu jer je ona svugdje, ali ljudska volja upravlja svime što on čini. Jedno od djelovanja ljudske volje je da ona odlučuje o tome što bi mogla biti Božja Volja i onda to provodi. Ovo radi, naravno, nesavršeno i s poteškoćama jer ljudska volja nije ni stvorena da djeluje odvojena od Božje. Često se pita što Bog od njega traži u različitim situacijama pa, kad misli da je spoznao, teškom mukom to pokušava provesti. Bog prima neznatnu slavu od njegovih djela. 

 Ova djevojčica čini svoju volju. Ona ima Božju Volju u sebi jer je ona u svim stvorenjima, ali nju ne zanima baš puno ni Bog niti njegova Volja. Ona se više brine za neke svoje stvari. Njezina ljudska volja upravlja svime što čini, osobito onim što je protiv Božje Volje. Bog ne prima nikakvu slavu od nje. Naprotiv, vrijeđaju ga djela ove djevojke. Naravno da bi svatko mogao bilo kada biti u ulozi bilo koje od ovo dvoje djece. Jedan dan bi mogao uložiti trud da čini po Božjoj volji, a drugi dan ne mariti ni malo za to. Sjeti se da je ljudska volja, koja djeluje odvojena od Božje, vrlo slaba, promjenjiva, nestabilna i neuredna. 

 Slijedi treća mogućnost: život u Volji Božjoj. Ova djevojčica je prihvatila dar. Sada Božja Volja, a ne njezina, ljudska, upravlja svim njenim djelima. Ona i dalje posjeduje ljudsku volju, a njeno jedino djelovanje je da kaže „da“ Božjoj Volji koja djeluje iznutra. Poteškoće i trud oko poznavanja i djelovanja po Božjoj Volji nestaju i kraljuje mir života u Volji. Bogu je dana savršena i beskrajna slava jer je svako djelo učinjeno njegovom vlastitom Voljom. To je ona slava koju je trebao dobiti od svih ljudi.