24 SATA MUKE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA

"Ova se knjiga mora čitati na koljenima" 

Sveti Hanibal Marija di Francia, ispovjednik i duhovnik službenice Božje Luise Piccarreta, bio je na privatnoj audijenciji kod pape sv. Pia X, kako bi ga upoznao s djelom koje je napisala Luisa "SATI MUKE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA". Čitao je pred Papom neke stranice, posebno one o raspeću, a Papa ga je prekinuo govoreći: "Oče, ova se knjiga mora čitati na koljenima, to je Isus Krist koji govori!"

Ovo nisu obične molitve i razmatranja - ovo su molitve ZADOVOLJŠTINE


U dobi od 17 godina Luisa je, pripremajući se za Božić, sastavila jednu devetnicu koja se sastojala od devet razmatranja i, nakon što je završila, Gospodin je zatražio od nje da neprekidno razmatra posljednja dvadeset četiri sata njegove muke, počevši od trenutka rastanka s Majkom (prije ustanove Euharistije), sve do polaganja u grob.

U svakom satu Muke nas Gospodin poziva da ga slijedimo i da ga utješimo našom ljubavlju. Tako ćemo putem ovih razmatranja, malo po malo, već prema tome koliko ćemo uranjati i produbljivati svaki prizor, svaku riječ, svaku istinu, svaku patnju, razumjeti koliko je velika ljubav Božja i bit će nam, stoga, nemoguće da ga ne ljubimo kako zaslužuje. Naučit ćemo otkrivati i upoznavati ne samo izvanjske patnje koje je Isus proživio, nego također i sve one nutarnje patnje koje su skrivene očima stvorenja: njegovu unutarnju Muku.

Dakle, razmatrati jedan sat Muke znači sjediniti se s Isusom kako bismo činili ono što je On činio za vrijeme svakoga koraka svoje Muke. Na primjer: prikazivati molitve i zadovoljštine koje je On prikazivao svome Ocu u svojoj nutrini kada je bio bičevan, okrunjen trnjem, razapet...itd. Zbog toga se služimo ovom knjigom: "SATI MUKE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA" (L'Orologio della Passione di Nostro Signore Gesù Cristo). Svaki put kada čitamo, razmatramo, uranjamo ili produbljujemo pojedini sat Muke, mi pokušavamo prisvojiti Isusove molitve, nakane, zadovoljštine, kako bismo ih zajedno s njim, prikazivali Ocu za spasenje i za dobro cijelog ljudskog roda.

Nakon što je molila i proživljavala neprekidno Sate Muke više od trideset godina, sveti Hanibal Marija di Francia, budući da je bio imenovan od mjerodavne vlasti crkvenim ispitivačem spisa Službenice Božje Luise Piccarreta, naložio joj je snagom svete poslušnosti da zapiše ova razmatranja.

Vidjevši bogatstvo sadržaja i dobro koje mogu učiniti ovi spisi, sam Hanibal je preuzeo na sebe zadatak da ih tiska u četiri izdanja (1915, 1916, 1917 i 1924).

Luisa, nakon što je završila originalni rukopis, poslala ga je Sv. Hanibalu zajedno s jednim pismom. U njemu govori o zadovoljstvu koje Isus osjeća kada se razmatraju ovi Sati. Svjedoči: "Isus osjeća da se ponavlja njegov vlastiti glas i njegove molitve koje je uzdizao svome Ocu za vrijeme dvadeset i četiri  sata njegove bolne Muke." Osim pisma, Luisa je s rukopisom poslala nekoliko listova na kojima je zapisala plodove i obećanja koja je Isus dao onima koji će razmatrati Sate njegove Muke.