Red, mjesto i svrha za koje smo stvoreni

 


Kako su Adam i Eva živjeli prije pada?

Bili su u redu, mjestu i svrsi za koju je Bog stvorio čovječanstvo. Taj red, mjesto i svrha nam mogu početi rasti u spoznaji jer je lakše vidjeti što Bog u nama čini kada imamo ideju gdje želimo stići. 

 Potpuno razumijevanje reda, mjesta i svrhe može zahtijevati nešto vremena jer je u današnjem svijetu prosječna osoba daleko od tog razumijevanja. Najveći dio ljudi vidi Boga kao udaljenog pratitelja naše svakodnevice. Vide ga kao da povremeno šalje anđela, milost ili možda kako odgovara na molitvu. S takvim pogledom na Boga, svijet se vrti oko nas. A istina je da se sve usredotočuje i usredotočeno je na Boga.

 Nije da nas Bog samo gleda s visine. On je stvarno u nama, a mi smo istovremeno u njemu! Prije no što su Adam i Eva zgriješili, Bog je uživao činiti ono što su oni činili. Kada su šetali, on je, u njima, uživao u šetnji. Kada su se igrali sa životinjama, skakali u rijeku, brali cvijeće, Bog je to činio s njima. Nije htio sjediti i gledati Adama i Evu kako čine neke stvari; htio je činiti sve s njima. Ovo je bilo moguće jer su Adam i Eva živjeli s darom Božanske Volje. Božanska Volja je bit Boga i oni su koristili njegovu Volju da bi činili sve. Kada su koristili ljudsku volju po prvi put, izgubili su dar i Bog više nije uživao raj u njima. Umjesto toga, on je propatio agoniju u vrtovima njihovih duša. 

 Bog proživljava ovu agoniju u našim dušama već šest tisuća godina. Ali sada, kad nam je vratio dar života u Božanskoj Volji, Bog ponovno može imati raj u dušama koje su voljne prihvatiti dar i rasti u njemu.