Odlične vijesti!

 


Priopćenje postulatora mons. Paola Rizzija u vezi s postupkom beatifikacije

Rim, 10. kolovoza 2024.  

 

Izdan je "Nihil obstat" (op. prev. (lat.), ništa ne stoji (na putu); riječi kojima se npr. u Kat. crkvi dopuštalo objavljivanje i tiskanje nekoga djela), pristanak za nastavak postupka beatifikacije službenice Božje Luise Piccarrete. To je priopćio postulator kauze, mons. Paolo Rizzi, u obavijesti od 10. kolovoza 2024., čiji tekst ovdje prenosimo.  

 

Postupak beatifikacije Luise Piccarrete

Postupak beatifikacije službenice Božje Luise Piccarrete nikada nije bio zatvoren, već je uvijek bio u tijeku pri Dikasteriju za kauze svetaca, koji je privremeno obustavio kanonski proces jer je Dikasterij za nauk vjere, kojem su na proučavanje predani duhovnost, misli i spisi službenice Božje, 2019. godine naveo da spisi sadrže određene dvosmislenosti teološke, kristološke i antropološke prirode.

Te dvosmislenosti, iako same po sebi nisu doktrinalne pogreške, zahtijevale su daljnju evaluaciju. Odgovori Postulature na navedene primjedbe, uz podršku teologa stručnjaka za mistiku, omogućili su Dikasteriju za nauk vjere da zaključi kako u spisima i mislima službenice Božje nema izjava koje su očito u suprotnosti s naukom Crkve. U lipnju 2024. godine izdali su nihil obstat za nastavak kauze, što je formalno priopćeno Postulaturi od strane Dikasterija za kauze svetaca 8. srpnja 2024.

Prema uputama Dikasterija za kauze svetaca, daljnji nastavak kanonskog procesa, koji je već u tijeku, nužno mora biti popraćen objavljivanjem tipskog i kritičkog izdanja (op. prev. službeno odobreno i temeljito proučeno izdanje njenih spisa, koje će biti smatrano referentnim i pouzdanim izdanjem za sve buduće radove, proučavanja i citate) spisa Luise Piccarrete, pod uredništvom javne udruge vjernika „Luisa Piccarreta-P.F.D.V.“ iz Corata, koja je nositelj postupka, i pod nadzorom nadbiskupa Trani-Barlette-Biscegliea. To izdanje mora biti popraćeno odgovarajućim „Uvodom i pripadajućim bilješkama“ koje će, s ciljem pojašnjenja određenih izraza koji mogu lako dovesti do pogrešnih i krivih tumačenja kršćanske poruke, naglasiti važnost Gospodinove milosrdne i besplatne ljubavi, koja je u nekim dijelovima spisa zasjenjena zbog povijesnog konteksta u kojem su sastavljeni, konteksta obilježenog pretjeranom usmjerenošću na Božju pravdu i posljedičnom mistikom zadovoljštine za grijehe. Ovo izdanje bit će jedino službeno priznato od crkvenih vlasti. Sve skupine Božje Volje morat će se na njega oslanjati kako bi ispravile štetne oblike duhovnosti, raširene u nekim skupinama, a koje su proizašle iz iskrivljenog čitanja spisa službenice Božje, njihovog pisanja ili čak samovoljnog prevođenja na druge jezike.

Svi oni kojima je istinski pri srcu postupak beatifikacije službenice Božje Luise Piccarrete, pozvani su odlučno usmjeriti ili preusmjeriti svoju pobožnost prema službenici Božjoj u perspektivi otajstva slave: Križ treba gledati, kontemplirati i prihvatiti u sjaju otajstva Kristova uskrsnuća, pobjednika nad zlom, grijehom i smrću. Čitajući Luisine spise, svi bi trebali "osjetiti poticaj da više pažnje posvete namjeri autora, u većoj vjernosti nauku Crkve, a iznad svega u svijesti da je Božja Volja milosrdni poziv nebeskog Oca upućen slobodnoj volji muškaraca i žena našega vremena, a nikada prijetnja koja se upućuje svijetu iskvarenom grijehom" (mons. Leonardo D'Ascenzo, nadbiskup Trani-Barletta-Bisceglie, Priopćenje br. 4 vezano za službenicu Božju Luisu Piccarretu, 4. ožujka 2020).

Objektivno priznajemo da su mnoge grupe Božje Volje krenule odlučnim i očitim putem sve većeg ujedinjenja s Crkvom i ukorijenjenosti u Crkvu. Međutim neophodno je i obvezujuće za one koji to još nisu učinili da nastoje "učvrstiti čitanje tih spisa u nauku Crkve i dostojanstvenom ponašanju, iz kojeg će proizaći uravnoteženo i s poštovanjem misionarsko naviještanje doktrine Božje Volje, naviještanje koje će biti skladno uklopljeno u pastoralne aktivnosti lokalnih Crkava" (mons. Leonardo D'Ascenzo, ibid.).

S tim na umu, čini se najprimjerenijim da biskupi priznaju i prime u svoje Crkvene okruge samo one skupine Božje Volje koje ispunjavaju gore navedene zahtjeve. Nakon odobrenja njihovog biskupa, te se skupine mogu pridružiti  Obitelji Božje Volje, koju je osnovala Javna udruga vjernika "Luisa Piccarreta-P.F.D.V." iz Corata, kao struktura služenja pod nadzorom nadbiskupa Trani-Barletta-Bisceglie, čiju je crkvenu ulogu Dikasterij za kauze svetaca uvijek označavao kao službeno uporište za one koji slijede duhovnost i poruku službenice Božje Luise Piccarrete diljem svijeta.

 

Rim, 10. kolovoza 2024.

Postulator
Mons. Paolo Rizzi