Bog i duša rade zajedno


 

Osim svog unutarnjeg nevidljivog dinamizma, Bog ima i svoje vanjsko vidljivo djelovanje.

Ono je prepoznatljivo. Otac, Sin i Duh Sveti su neraskidivo prisutni u svom vidljivom djelovanju. Npr. kad je Isus visio na križu, Otac i Duh Sveti su trpjeli zajedno s njim. Kad je Duh Sveti sišao na zemlju u obliku plamenih jezika na Pedesetnicu, Otac i Sin su bili s njim. U Božjoj Volji mi postajemo dijelom ovog savršenog jedinstva osoba Trojstva.

Naše aktivnosti postaju i njihove. Možda ti se čini da si samo čovjek koji živi svoj dan radeći, hraneći se i spavajući. Međutim, što god ti činiš, oni čine s tobom. Iznutra, u duši ti sudjeluješ u prisutnom Božjem životu. Vaši glasovi se ujedinjuju i ti dobivaš svijest o unutarnjem i vanjskom svijetu i o tome što je potrebno činiti.

Jedinstvo s Trojstvom koje ostvaruješ u molitvi hrani tvoju dušu i postaje vidljivo u tvom djelovanju. Ti si sada neraskidivi dio Trojstva i Božje Volje. Po njoj sunce sja i po njoj ti obavljaš kućanske poslove. Ako netko razgovara s tobom, on razgovara i s Ocem, Sinom i Duhom Svetim. Blagoslovi li te tko ili prokune, on blagoslivlja ili kune ne samo tebe već i osobe Presvetog Trojstva. Zajedno s Trojstvom ti činiš da sunce sja, a Trojstvo s tobom čini da stvaraš Božji red tamo gdje jesi.

Bog dijeli s tobom sve svoje aktivnosti: vidljive i nevidljive, ljudske i božanske. Neće te isključiti iz svog djelovanja i ostaviti samog. Voli te, želi imati svoju ljubav u tebi i tvoju ljubav u sebi.