24 SATA MUKE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA - 20. SAT

 DVADESETI SAT MUKE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA

OD PODNE DO 13 SATI


Prvi sati agonije na Križu. Prva Isusova riječ.


Prođimo ukratko život i muke Isusove


Moj slatki Isuse, zahvaljujem ti na mnogim trnovima koji su proboli tvoju presvetu glavu, na kapljicama Krvi koje su .iz nje potekle, na udarcima koje si na glavi primio i na kosi koju su ti iščupali.

Zahvaljujem ti na svemu dobru što si učinio i izmolio svima, na prosvjetljenjima i dobrim nadahnućima koje si nam dao, i za toliko puta kada si nam oprostio sve naše grijehe počinjene mišlju, ohološću, ponosom i samodopadnošću.

Molim te oproštenje u ime svih, o moj Isuse, za svaki puta kada smo te okrunili trnjem, za svaku kap Krvi koju smo prolili iz tvoje presvete glave, za svaki puta kada nismo odgovorili tvojim nadahnućima; za sve ove boli od tebe pretrpljene, molim te, o dobri Isuse, izmoli nam milost da više nikada ne sagriješimo mišlju. Želim ti još prikazati sve ono što si pretrpio u svojoj presvetoj glavi, kako bih ti dala svu onu slavu koju bi ti stvorenja dala da su se na ispravan način služili darom razuma.

Klanjam se, o Isuse moj, tvojim očima i zahvaljujem ti za sve suze i krv koju si prolio, za okrutne boli probadanja trnjem, za uvrede, ismijavanja i omalovažavanja koja si pretrpio u cijeloj svojoj Muci. Molim te oproštenje za sve one koji se služe darom vida da bi te uvrijedili i pogrdili, i po bolima koje si pretrpio u svojim presvetim očima molim te da nam udijeliš milost da te više nitko ne uvrijedi sa zlim pogledima. Želim ti još prikazati sve ono što si ti sam pretrpio u svojim presvetim očima, kako bih ti dala svu slavu koju bi ti stvorenja dala da su njihovi pogledi bili uprti jedino prema Nebu, Božanstvu i Tebi, moj Isuse.

Klanjam se tvojim presvetim ušima; zahvaljujem ti za ono što si pretrpio dok su te krvnici na Kalvariji zaglušivali svojom vikom i ruganjem. Molim te oproštenje u ime svih, za sve zle razgovore koji se čuju i molim te da se uši svih ljudi otvore vječnim istinama, glasovima Milosti i da te više nitko ne uvrijedi s darom sluha. Želim ti još prikazati sve ono što si pretrpio u svom presvetom sluhu, kako bih ti dala svu slavu koju bi ti dala sva stvorenja da su se s ovim organom služili na svet način.

Klanjam se i cjelivam, o Isuse moj, tvoje presveto lice i zahvaljujem ti na svemu što si pretrpio zbog primljenih pljuvački, pljuski i ismijavanja, i za svaki puta kada si dopustio da te udaraju tvoji neprijatelji. Molim te oproštenje u ime svih, za svaki puta kada su se usudili uvrijediti te, i po primljenim pljuskama i po ovim pljuvačkama molim te da učiniš da svi prepoznaju, hvale i slave tvoje Božanstvo. Moj Isuse, želim ići po cijelom svijetu, od istoka do zapada, od sjevera do juga, i ujediniti sve glasove stvorenja i promijeniti ih u isto toliko čina hvale, ljubavi i klanjanja. Želim ti još, moj Isuse, donijeti srca sviju stvorenja, kako bi ti u sve njih mogao staviti svjetlo, istinu, ljubav, samilost prema tvojoj Božanskoj Osobi; i dok budeš opraštao svima, ja te molim da ne dopustiš da te itko više uvrijedi; i kad bi bilo moguće, također po cijenu moje krvi. Želim ti na kraju prikazati sve što si pretrpio na svome presvetom licu, kako bih ti dala svu slavu koju bi ti stvorenja dala, da se nisu usudili vrijeđati te.

Klanjam se tvojim presvetim ustima i zahvaljujem ti za tvoj prvi plač, za mlijeko koje si sisao, za riječi koje si izrekao, za žarke poljupce koje si davao svojoj presvetoj Majci, za hranu koju si uzimao, za gorčinu žuči i goruće žeđi koju si trpio na Križu, za molitve koje si uzdizao Ocu, i molim te oproštenje za sva mrmljanja i zle i iskvarene razgovore i za sva proklinjanja koja izgovaraju stvorenja. Želim prikazati tvoje svete razgovore kao zadovoljštinu za njihove loše razgovore, mrtvljenje osjetila tvoga okusa kao zadovoljštinu za njihovu proždrljivost i za sve uvrede koje su ti nanijeli sa zlim korištenjem jezika. Želim ti prikazati sve što si pretrpio u svojim presvetim ustima, kako bih ti dala svu slavu koju bi ti stvorenja dala, da se nisu usudili vrijeđati te sa osjetilom okusa i sa zlouporabom jezika.

Isuse, za sve ti zahvaljujem, i u ime svih uzdižem ti himan vječne i beskrajne zahvalnosti. Želim ti, moj Isuse, prikazati sve ono što si pretrpio u svojoj presvetoj Osobi, kako bih ti dala svu slavu koju bi ti stvorenja dala, da su suobličili svoj život tvome životu.

Zahvaljujem ti Isuse za sve što si pretrpio u svojim presvetim ramenima, za sve udarce koje si primio, za sve rane koje su se otvorile na tvome presvetom Tijelu i za sve kapi Krvi koje si prolio. Molim te oproštenje u ime svih, za svaki puta kada su te zbog vlastite udobnosti uvrijedili s nedopuštenim i nedostojnim užicima. Prikazujem ti tvoje bolno bičevanje kako bih dala zadovoljštinu za sve grijehe počinjene svim osjetilima, za ljubav prema vlastitim ukusima, osjetilnim užicima, vlastitome "ja", za sva naravna zadovoljstva, i namjeravam ti također prikazati sve što si pretrpio u svojim ramenima, kako bih ti dala svu slavu koju bi ti stvorenja dala da su u svemu tražila kako da ugode jedino tebi i da su se sklonila u sjenu tvoje božanske zaštite.

Moj Isuse, cjelivam tvoju lijevu nogu; zahvaljujem ti na svim koracima koje si učinio za svoga smrtnoga života i za svaki puta kada si umorio svoje siromašne udove idući u potragu za dušama kako bi ih doveo svome Srcu. Zato ti prikazujem, moj Isuse, sva moja djela, korake i pokrete, s namjerom da ti dadem zadovoljštinu za sve i u svemu. Molim te oproštenje za one koji ne djeluju s ispravnom nakanom; ujedinjujem sve svoje čine s tvojima kako bi ih ti pobožanstvenio i prikazao ujedinjene sa svim djelima koje si učinio sa svojim presvetim Čovještvom, da bih ti tako dala svu slavu koju bi ti dala stvorenja da su radili sveto i s ispravnim nakanama.

Cjelivam, o Isuse, tvoju desnu nogu i zahvaljujem ti na svemu što si pretrpio i trpiš za mene, posebno u ovaj sat kada visiš na Križu: zahvaljujem ti za razdiruću bol koju uzrokuju čavli u tvojim ranama, koje se uvijek sve više otvaraju pod težinom tvoga presvetog Tijela.

Molim te oproštenje za sve pobune i neposluh stvorenja, prikazujući ti boli tvojih presvetih nogu kao zadovoljštinu za ove uvrede, kako bih ti dala svu slavu koju bi ti stvorenja dala, da su u svemu bila podložna tebi.

Moj Isuse, cjelivam tvoju presvetu lijevu ruku; zahvaljujem ti na svemu što si pretrpio za mene, za svaki puta kada si ublažio Božansku Pravednost nadoknađujući za sve! Cjelivam tvoju desnu ruku i zahvaljujem ti za sve dobro koje si učinio i činiš za sve, na poseban način ti zahvaljujem za djelo Stvaranja, Otkupljenja i Posvećenja. Molim te oproštenje u ime svih, za svaki puta kada smo bili nezahvalni tvojim dobročinstvima, za sva naša djela učinjena bez ispravne nakane. U zadovoljštinu za sve ove uvrede, želim ti prikazati svu savršenost i svetost tvojih djela, kako bih ti dala svu onu slavu koju bi ti stvorenja dala da su odgovorila svim ovim dobročinstvima.

Moj Isuse, cjelivam tvoje presveto Srce i zahvaljujem ti na svemu što si pretrpio, želio i oko čega si se revno trudio iz ljubavi prema svima i svakome posebno. Molim te oproštenje za mnoge zle želje, osjećaje i nagnuća koja nisu dobra; oprosti mnogima koji ljubav stvorenja pretpostavljaju tvojoj ljubavi. I da bih ti dala svu slavu koju su ti ova stvorenja uskratila, prikazujem ti sve ono što je učinilo i što čini tvoje klanjanja dostojno Srce.