Zajedništvo triju Osoba je Božanska Volja

 

Mnogo se može spoznati o Božjoj Volji.

Cijela povijest je upućivala na trenutak kada će Bog ponovno uspostaviti svoje Kraljevstvo. Sada Bog otkriva pojedinosti svog plana kojim će ostvariti Kraljevstvo. 

Jednom kada saznaš za dar, Biblija pred tobom oživljava u svim natuknicama i prikrivenim referencama na Božji plan - da vrati dar Božje Volje. Isusove molitve Ocu da apostoli “budu jedno kao što smo ti i ja jedno” ili da budu „savršeni kao što je savršen Otac… nebeski” više se ne čine nemogućima u svjetlu jedinstva i čistoće stvorene udioništvom u Božjoj Volji. Objave Duha Svetoga svetom Ivanu: „…sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični jer vidjet ćemo ga kao što jest.“ Ili otkrivenje svetom Pavlu da “sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih“ oživljavaju u svjetlu dara Božanske Volje. 

Istine i nauk Crkve postaju manje tajanstveni. Možemo razumjeti kako Marija može biti izvorište i posrednica svih milosti u svjetlu činjenice da je potpuno predana Božjoj Volji i neprestani izvor djela i krugova. Čak se i vrhovni misterij Presvetog Trojstva počinje otkrivati objavom da tri Osobe dijele istu Volju. 

Sveci se mogu promatrati kao nagovjestitelji svih božanskih darova koji trebaju biti dostupni duši u Božjoj Volji – bilokacija, sposobnost čitanja duša, božanske vrline... Čak se i “mistični brak” s Bogom koji su doživljavali mistici u ekstazi može promatrati samo kao skok u neizmjerno obilje dostupno u daru Božje Volje. Potpuna usklađenost ljudske volje s Božjom Voljom se smatrala vrhuncem duhovnih iskustava, ali je daleko manje vrijedna od stvarnog korištenja Božje Volje kao vlastite!