KNJIGA NEBA, 13. svezak, 2. rujna 1921.


 

Tko izlazi iz Božje Volje, suočava se sa svim nesrećama. Svaka nova spoznaja priprema dušu za još veću novu spoznaju.

Žalila sam se svome slatkom Isusu zbog tih blagoslovljenih spisa koje nadređeni žele objaviti osjećajući se kao da želim pobjeći od Njegove Volje. Moj mi je slatki Isus rekao: "Kćeri moja, kako bi htjela pobjeći od moje Volje? Prekasno je! Moja te Volja vezala dvostrukim lancima kako bi te čuvala u što većoj sigurnosti. Živjela si kao kraljica u mojoj Volji, navikla na iznimno fine i obilne obroke. Nitko nije vladao nad tobom, već si ti vladala nad svime, pa čak i nad samom sobom. Naviknuta si živjeti sa svim blagostanjem, uronjena u neizmjerna bogatstva. Iziđeš li iz moje Volje, odmah ćeš osjetiti bijedu, hladnoću i izgubljenu vlast. Sva će dobra nestati i nećeš više biti kraljica, već najniža sluškinja. Tako ćeš sama, osjećajući veliku razliku između života u mojoj Volji i izvan nje, uroniti još dublje u dubinu moje Volje. Stoga ti kažem: 'Prekasno!' Osim toga, oduzela bi mi veliko zadovoljstvo.

Trebaš znati da sam postupio s tobom kao kralj koji je odlučio voljeti prijatelja po položaju vrlo različita. No njegova je ljubav bila toliko velika da je odlučio učiniti ga sličnim sebi, učiniti ga kraljem. To se ne može učiniti odjednom, pa to čini postupno. Prvo mu pripremi palaču sličnu svojoj, zatim mu šalje ukrase za  palaču i stvara za njega malu vojsku. Kasnije mu dodijeli polovicu svoga kraljevstva tako da može reći: 'Što ti posjeduješ, posjedujem i ja; kralj sam ja, kralj si ti.' No svaki put kad bi ga kralj darivao, gledao je i na prijateljevu vjernost. I svaki je dar bio prilika za novu radost, novo veće slavlje i čast. Da je kralj odjednom dao sve što je dao postupno, zbunio bi prijatelja jer on nije bio obučen za vladanje; ali postupno, svojom vjernošću, uspio je naučiti i sve mu je lako uspijevalo.

Tako sam Ja postupio s tobom. Budući da sam te na poseban način odabrao da živiš u uzvišenosti moje Volje, poučavao sam te i upoznavao s Njome korak po korak. I kako sam ti je otkrivao, tako sam povećavao tvoju sposobnost i pripremao te za još veće znanje. Svaki put kad bih ti otkrio vrijednost i način djelovanja Svoje Volje, osjećao sam novo veće zadovoljstvo i zbog toga zajedno s Nebom slavio slavlje. Sada, kako te istine izlaze na vidjelo, ti umnožavaš moje zadovoljstvo i moja slavlja; stoga, pusti Me da Ja djelujem, a ti samo još više uroni u moju Volju."